kelime işlemci yazılımları nedir?

Kelime İşlem, belge, metin ve dökümantasyon yazmaya yarayan; yardımcı araçlar kullanarak, karakter, kelime, cümle veya paragraflardaki karakter büyüklüklerini, incelik ve kalınlıklarını, yazı şeklini biçimlendirebilen, yazılan metin veya dökümantasyonu, herhangi bir saklama ortamında saklayıcı veya herhangi bir yazıcıdan döküm alıcı gibi yardımcı araç özellikleri bulunan bir sistem yazılımıdır.

Microsoft firmasının ürettiği .doc uzantılı dosya üreten Word, Openoffice açık kaynaklı yazılımlarından odt. uzantılı dosya üreten Apache Openoffice Writer ve Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlatılan ve .udf uzantılı dosya üreten UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi) Döküman Editörü ülkemizde kullanılan kelime işlem yazılımlarındadır.

Ofis programları nelerdir?

Bilgisayar aracılığıyla hesap tabloları, sunum, veritabanı bağlantılı formlar ve benzeri dosyalar oluşturmak için kullanılan yazılımlardır. Günümüzde Türkiye’de en çok kullanılan ofis yazılımları Microsoft firmasının ürettiği Excel, Powerpoint,Access ve açık kaynak kodlu Apache Openoffice İmpress, Calc gösterilebilir.

Sohbet programları nedir?

Kişi veya grupların internet üzerinden yazılı, sesli, görüntülü olarak iletişim kurmasına yarayan dosya paylaşımı ve arşivleme gibi farklı hizmetler sunan yazılımlardır.  Skype-Facetime-Bbs-Gtalk, Whatsapp günümüzde Türkiye’de en çok kullanılan sohbet yazılımlarındandır. Eskiden daha sık kullanılan Icq,Mirc ve Msn messenger gibi sohbet yazılımları günümüzde daha az kullanılmaktadır.

e-posta yazılımları nedir?

SMTP, IMAP ve POP3 gibi protokolleri kullanarak elektronik posta almaya ve göndermeye yarayan, adres rehberi, arşivleme, takvim gibi ek çözümler sunan yazılımlardır. Microsoft firması tarafından üretilen Outlook express, Microsoft Outlook ile açık kaynak kodlu bir yazılım olan Mozilla Thunderbird günümüzde Türkiye’de en çok kullanılan e-posta yazılımlarındandır.

e-posta servis sağlayıcıları

kullanıcılara internet üzerinden e-posta alıp göndermelerine imlan sağlayan ve bu hizmeti ücretli veya ücretsiz olarak sunan servislerdir. Günümüzde Türkiye’de en çok ücretsiz e-posta servis sağlayıcılarından gmail, hotmail, yahoo gibi servisler tercih edilmektedir.

Arama motorları nedir?

İnternet üzerindeki içeriği bir arama kutusuna yazmak suretiyle rahat bir şekilde ulaşmayı sağlayan internet siteleridir. Haberler, resimler, videolar gibi ek arama seçenek hizmeti sunan arama motorları da mevcuttur. Günümüzde Türkiye’de en çok Google, Yandex, Bing arama motorları kullanılmaktadır.

 İnternet tarayıcısı ne demektir?

Web tarayıcısı, Internet tarayıcısı, Ağ tarayıcısı veya Web göz atıcısı (İngilizce: Web Browser) kullanıcıların ağ sunucuları üzerinde yer alan HTML veya daha gelişmiş sayfaların açılmasını sağlayan bir yazılımdır. Günümüzde Türkiye’de en çok İnternet Explorer, Google Chrome Browser ve Yandex Browser kullanılmaktadır.

 
İşletim sistemleri ne demektir?

Bilgisayarda çalışan, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için yaygın servisleri sağlayan bir yazılımlar bütünüdür. Günümüzde Türkiye’de en çok kullanılan işletim sistemleri Microsoft firmasının ürettiği Windows, açık kaynak kodlu işletim sistemi Linux ve Tübitak tarafından üretilen ulusal işletim sistemi Pardus’tur.