UYAP Mobil Uygulamalar 

Öğretim Görevlisi Av.Özge EVCİ ERALP

 

UYAP MOBİL MEVZUAT UYGULAMASI

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan UYAP Mevzuat Programı mobil ortamda kullanıcıların hizmetine UYAP MOBİL MEVZUAT ismiyle ücretsiz olarak sunulmuştur.

 

UYAP Mobil Mevzuat Uygulaması Tüm Mevzuat ve İçtihat verilerinin indirilmesi halinde cihazınızda 1.8 GB yer kaplamaktadır, günlük güncelleme paketleri ise 1 MB kadar çıkabilmektedir. Program hakkındaki öneri , istek ve şikayetler mobil@adalet.gov.tr adresine elektronik posta yoluyla iletilmektedir.

UYAP Mobil Mevzuat Uygulaması ile;

Günlük güncellenen mevzuatlara; Mevzuat Türü, Mevzuat Adı, Mevzuat Numarası, Mevzuat içeriği, Resmi Gazete Tarih ve Resmi Gazete Sayısı kriterleri ile 38.000’i aşan Yüksek Yargı içtihadına; İçtihat Türü, Metin İçeriği, Daire/Kurul Adı, Esas Numarası, Karar Numarası, Aranacak Kavram kriterleri kullanılmak suretiyle kullanıcının aradığı mevzuat veya içtihada kolayca ulaşması sağlanmıştır.

UYAP Mobil Mevzuat Uygulaması ile ulaşılabilecekler;

  • Her gün yapılan güncelleme ile en güncel mevzuat
  • Değişen Kanun metinlerinin eski halleri
  • Metin içeriğine göre Mevzuat ve İçtihat sorgulama
  • Tüm Anayasa Mahkemesi Kararları
  • AİHM Türkiye ile ilgili verdiği kararları
  • Yargıtay ve Danıştay emsal kararları
  • Uyuşmazlık Mahkemesi kararları

Telefon

UYAP Mobil Mevzuat Uygulaması Tüm Mevzuat ve İçtihat verilerinin indirilmesi halinde cihazınızda yaklaşık 2 GB yer kaplamaktadır, günlük güncelleme paketleri ise 1 MB kadar çıkabilmektedir. Program hakkındaki öneri , istek ve şikayetler bidb.mobil@adalet.gov.tr adresine elektronik posta yoluyla iletilmektedir.

 

Tablet

TANIM:UYAP Mobil Mevzuat Uygulaması ile;

Günlük güncellenen mevzuatlara; Mevzuat Türü, Mevzuat Adı, Mevzuat Numarası, Mevzuat içeriği, Resmi Gazete Tarih ve Resmi Gazete Sayısı kriterleri, 35.000 aşan Yüksek Yargı içtihadına; İçtihat Türü, Metin İçeriği, Daire/Kurul Adı, Esas Numarası, Karar Numarası, Aranacak Kavram kriterleri kullanılmak suretiyle kullanıcının aradığı mevzuat veya içtihada kolayca ulaşması sağlanmıştır.

 

   

 

UYAP CELSE UYGULAMASI

Yargının temel taşlarından olan avukatların yargılama faaliyetlerine daha etkin katılımlarını sağlamak ve işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla Avukat Portal Bilgi Sistemi dışında yeni uygulamaları hizmete sunmaya dair çalışmalar da devam etmektedir. Bu kapsamda UYAP ile uyumlu çalışan CELSE mobil uygulaması Başkanlık teknik ekibi tarafından geliştirilmiş olup avukatların kullanımına sunulmuştur.

CELSE uygulamasına iki şekilde giriş yapılabilmektedir: 

-UYAP Avukat Bilgi Sistemi’nden “UYAP Bilgilerim”>”Kişisel Bilgilerim”>”Mobil Kullanıcı İşlemleri” menüsünden şifre oluşturulur ve TC Kimlik numarası ile birlikte uygulamaya bu şekilde girilir.

-E Devlet aracılığı ile giriş seçeneği kullanılarak mobil imza ile giriş yapılır. Bu durumda, CELSE uygulamasında, tüm dosya evraklarını görüntüleyebilme, indirme, E-Duruşmaya katılma, mazeret gönderme gibi şifre ile giriş yapıldığında aktif olmayan seçenekler aktif olacaktır.

Avukatlara sunulan hizmet çeşitliliğini arttırmak ve avukatların yargılama işlemlerini daha rahat takip edebilmelerini sağlamak amacıyla, çağın gereklerine uygun olarak,  Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı teknik ekibi tarafından, bir ay gibi kısa bir sürede hazırlanan “CELSE” (Mobil Avukat Bilgi Sistemi), 5 Nisan 2018 Avukatlar Gününde Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen tanıtım ile avukatlarımızın hizmetine sunuldu.

 

Avukatlar, AppStore ve Google Play Store üzerinden ücretsiz olarak indirilebilecekleri “CELSE” uygulamasını, android veya ios işletim sistemine sahip cep telefonu, tablet v.b. araçlara yükledikten sonra uygulamaya giriş için gerekli şifrelerini, UYAP Avukat Portal Bilgi Sistemi üzerinden oluşturarak uygulamaya giriş yapabilmektedir. 

Kaynak: https://esatis.uyap.gov.tr/main/destek/celse-mobil-kullanim.pdf  

 

Avukatlar “CELSE” uygulaması ile vekil oldukları; dosyalarda aşağıdaki işlemleri yapabilirler:

-İcra ve dava dosyalarını listeleme, sorgulama, taraf ve vekil bilgileri ile dosya kapak bilgilerini görüntüleme, dosya evrak takibini yapabilme, mobil imza ile giriş yapmak kaydıyla evrak görüntüleme ve udf. uzantılı evrak indirme işlemlerini yapabilmektedir.

-Seçilen tarihteki duruşmaları listeleme, anlık, günlük ve aylık görüntüleme, dosya detaylarına ulaşabilme ve duruşmaya ilişkin mazeret bildiriminde veya e-duruşma talebinde bulunabilmektedir. Mobil imza ile giriş yapmak kaydıyla ve E-Duruşma uygulamasını indirmek kaydıyla e-duruşmaya katılınabilmektedir

-Seçilen mahkeme birimine ait duruşmaları listeleme ve anlık duruşma bilgilerini görüntüleme, bu sayede tüm adliyelerdeki duruşmaları anlık olarak takip edilebilme imkanına sahiptirler.

-Duruşma bilgilerini takvim üzerinden görüntüleme işlemlerini yapabilmekte ve UYAP sistemindeki iletişim bilgilerini güncelleyebilmektedir.

-Uygulamanın hangi mahkemelerin hangi işlemlerine ilişkin bildirim yapacağını da Avukatlar kendi tercihlerine göre bildirim ayarlarından düzenleyebilmektedirler.

-Mobil imza ile giriş yapmak kaydıyla dosya içeriğini görüntüleyebilmektedir.

– Uyap Eylül 2021 olağan güncellemesi ile birlikte Duruşma gününün iptal edilmesi durumunda dosyadaki vekillere Celse uygulaması ile akıllı cihazlardan bildirim gönderilmesi sağlanmıştır.

-Ayrıca Avukatlar tarafından “CELSE“ ile ihale günlerini sorgulanabilir ve uygulama ajanda olarak kullanılabilir.

-Adli ve İdari Adalet Komisyonu Başkanlıklarınca kullanılan Hâkim Görevlendirme ekranı üzerinden Mahkemede görevli bir hâkimin herhangi bir sebeple duruşmaya katılamaması durumunda, başka bir hâkim görevlendirildiğinde görevlendirme nedeni ve tarihi bilgisi girilerek kayıt işlemi yapılmaktadır. Hâkim izin bilgisi sisteme girildiği takdirde, avukatların hızlı ve sağlıklı bir şekilde izin bilgilerine ulaşabilmeleri sağlanmaktadır.

 

“CELSE” uygulaması geliştirmeye açık olup ilerleyen zamanlarda ihtiyaç duyulan yeni hizmetler de uygulamaya eklenecektir.

https://www.youtube.com/watch?v=D5UFBMwSZcc 

Öğrenme Çıktısı 3;  Cep Telefonunda kullanılabilecek Uyap uygulamaları hakkında bilgi edinmek

Araştır: UYAP Mobil Uygulamalarının kullanıcı yorum ve puanlarını araştırınız.

Anlat/Paylaş: UYAP Mobil Uygulamaları Hakkında öğrendiklerinizi anlatınız.

 

UYAP DÖKÜMAN EDİTÖRÜ MOBİL UYGULAMASI

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Uyap Doküman Editör mobil ortamda siz kullanıcılarımızın hizmetine ücretsiz olarak sunulmuştur.

 

Uyap Doküman Editör uygulaması UYAP sisteminde oluşturulmuş UDF dokümanlarının görüntülenmesi için hazırlanmıştır.

 

iOS/Android cihazınıza indirmiş olduğunuz UDF dokümanlarınızı ister uygulama içerisinden, başka uygulamalardan (her uygulama desteklenmemektedir), isterseniz de iOS Dosyalar uygulamasından ilgili UDF dosyasına tıklayarak kolayca açabilirsiniz.

 

Uyap Doküman Editör ile;

  • Resim, tablo gibi içeriklere sahip her türlü UDF dokümanının görüntülenmesi
  • Görüntülenen UDF dokümanında içerik araması yapılabilmesi
  • UDF doküman içeriğinin PDF olarak çıkartılması
  • Önizleme eklentisi sayesinde WhatsApp* ya da e-posta uygulamasından UDF içerik önizlemesi** yapılabilmesi

sağlanabilmektedir.

 

*WhatsApp Web’den gönderilen UDF dosyaları desteklenmemektedir. Bu problem WhatsApp Web’in UDF dosyalarının uzantısını otomatikman .zip olarak değiştirmesinden kaynaklanmaktadır. WhatsApp Web’den gönderilen UDF dosyalarının uzantısı .zip olarak değiştirildiği için WhatsApp mobil uygulamasında bu dosyalar Zip dosyası olarak algılanmaktadır. UDF dosya paylaşımlarında WhatsApp Web yerine WhatsApp mobil uygulamasını kullanmanızı öneriyoruz. 

 

**Lütfen açmak istediğiniz UDF dosyasının .udf uzantısına sahip olduğundan emin olunuz. WhatsApp Web ya da benzeri programlar UDF dosyasının uzantısını değiştirebilmektedir. Outlook e-posta uygulamasında önizleme şu an için desteklenmiyor. Dahili e-posta uygulamasında önizleme yapılabilir.

 

E-ADALET MOBİL UYGULAMASI

e-Adalet vatandaş uygulaması kullanımı;

 

  1. e-Adalet vatandaş mobil uygulamayı kullanabilmeniz için öncelikle https://vatandas.uyap.gov.tr adresinden şifre oluşturmanız gerekmektedir.

 

2- Kişisel Bilgilerim Menüsü altında yer alan Mobil Kullanıcı İşlemleri menüsünü seçiniz.

 

3- Size özel ve sadece e-Adalet vatandaş uygulamasında kullanacağınız şifreyi oluşturunuz.

 

4- e-Adalet vatandaş sözleşmesini okuyunuz ve onaylayınız. Onay kutucuğunu işaretleyiniz ve kaydet butonuna basınız.

 

5- e-adalet vatandaş uygulamasını açınız ve T.C. Kimlik numaranız ile oluşturduğunuz şifre ile giriş yapınız.

 

 

Vatandaşlarımızın yargıya elektronik ortamda daha hızlı erişmeleri, yargı hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmaları hedefiyle e-adalet vatandaş (Mobil Vatandaş Bilgi Sistemi) geliştirilmiştir. Vatandaşlar uygulamayla Türkiye genelindeki tüm Adli ve İdari Yargı birimleri ile İcra Dairelerinde tarafı oldukları dava ve takiplere, ayrıca dosya kapak bilgileri ile duruşma bilgilerine mobil cihazlar üzerinden hızlıca erişebilecektir.

 

  1. Uyap Bilgilerini Görüntüleme ve Güncelleme
  2. Dosya Sorgulama
  3. Dosya Kapak, Dosya Taraf ve Vekil Bilgileri Görüntüleme
  4. Duruşma Sorgulama
  5. Duruşma Takibi
  6. Ajanda

 

https://www.youtube.com/watch?v=qp7cXtkU-y8

 

E-DURUŞMA UYGULAMASI

e-Duruşma izin verilen kullanıcılar için elektronik ortamda video konferans altyapısı ile mahkeme duruşmalarına katılım sağlayan bir uygulamadır.

 

E-duruşma ile başta avukatlar olmak üzere tüm tarafların yargılamanın herhangi bir işlemine uzaktan katılma, böylece zaman ve emek tasarrufu sağlama, özellikle pandemi sürecinde seyahat ve fiziki teması azaltma imkanı sunuluyor.

 

e-Duruşma Adalet Bakanlığı bünyesinde geliştirilen aracı bir uygulamadır. Uygulamayı direkt çalıştırarak duruşmaya katılamazsınız. Avukat portal sayfası üzerinden ya da Celse uygulamasından izin verilen duruşmaya katılım sağlamanıza olanak sağlar.

 

UYAP mobil uygulamaları, avukat veya vatandaş portalı üzerinden duruşma gününden en az iki iş günü önce mahkemesinden e-duruşma talep edilebilecek. E-duruşma talebi hakkında hâkim, duruşma gününden en az bir iş günü önce talebin kabul veya reddi hususunda bir karar verecek.

 

Hastalığı, yaşlılığı veya engelliliği sebebiyle mahkemeye bizzat gelmesi durumunda zorluk yaşaması muhtemel olan taraf, tanık, bilirkişi, uzman ve diğer ilgililerin talepleri hâlinde öncelikle e-duruşma sistemi yoluyla bulundukları mesken ya da kurumdan duruşmaya katılmalarına ve dinlenilmelerine karar verilebilecek.

 

Ayrıca mahkemeler, tanığın, bilirkişinin veya uzmanın e-duruşma aracılığıyla dinlenilmesine resen karar verebilecek. Mahkeme, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyecekleri dava ve işlerde ilgililerin, e-duruşma sistemi yoluyla dinlenilmesine de resen hükmedebilecek.

 

E-duruşma talep eden taraf vekili, avukatlık bürosundan, baro tarafından bu amaç için belirlenen bölümden, adliyede bu amaca tahsis edilen yerden veya belirlenen şartları taşıyan başkaca uygun bir yerden duruşmaya katılabilecek. Ayrıca e-duruşma talep eden veya e-duruşma aracılığıyla sorgulaması yapılacak ya da yemin edecek taraf ile mahkemece e-duruşma yoluyla dinlenilmesine karar verilen tanık, bilirkişi, uzman ve diğer ilgililer bulundukları yerdeki adliye veya ceza infaz kurumlarında bu amaca tahsis edilen yerden duruşmaya katılabilecek.

E-duruşmaya katılımın sağlanacağı yer, her türlü etki ve yönlendirmeden uzak, ilgilinin yüz ifadelerini, vücut hareketlerini, tavır ve davranışlarını gözlemlemeye, duygularını anlamaya ve söylediklerini net bir şekilde dinlemeye imkan sağlayacak nitelikte olacak.

E-duruşma, mahkeme huzurunda yapılan duruşmayla aynı hukuki sonuçları doğuracak. Mahkeme, yargılamanın zorunlu kıldığı hallerde, gerekçesini belirterek e-duruşmanın kayıt altına alınmasına karar verebilecek. E-duruşma sistemi ile elde edilen kayıtlar, mahkemece e-duruşmanın yönetildiği bilgisayarda veya veri depolayabilen aygıta aktarılarak dosyasında saklanmak üzere Merkezi Kayıt Sistemi’nde 2 hafta süreyle muhafaza edilecek. Süre sonunda Merkezi Kayıt Sistemi’ndeki bu veriler geri döndürülemeyecek şekilde silinecek. Bu şekilde alınan kayıtlar mahkeme ve ilgili kişilerin açık izni olmadıkça hiçbir yerde yayımlanamayacak. (Kaynak)

 

 

Uygulamayı sorunsuz kullanabilmeniz için duruşma katılımcı sayısına göre 3 kişilik bir konferans için yaklaşık 10Mbit download ve 2Mbit upload hızlarına sahip olmanız önerilir. Mümkünse bir kablosuz ağ kullanmanız, daha verimli bir video konferans görüşmesi yapabilmenize olanak sağlar.

https://www.youtube.com/watch?v=Q8vX_u86xOs 

 

E-UZLAŞTIRMACI MOBİL BİLGİ SİSTEMİ

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen Uzlaştırmacı Mobil Bilgi Sistemi yayında.

 

Uzlaştırmacılar için geliştirilmiş bu uygulama ile Uzlaştırmacıların yargıya elektronik ortamda daha hızlı erişmeleri, yargı hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmaları hedefiyle geliştirilmiştir. Uzlaştırmacılar bu uygulama ile kendilerine gelen dosyaları görebilecek Kabul ve Ret işlemlerini yapabilecek. Ayrıca dosyalar için genel bilgileri görebileceklerdir.

 

E- ARABULUCU MOBİL BİLGİ SİSTEMİ

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen Arabulucu Mobil Bilgi Sistemi yayında.

Arabulucular için geliştirilmiş olan mobil uygulamanın Arabulucular için büyük kolaylıklar sağlayacağı düşünülmektedir.

Adalet Bakanlığı, arabulucu, uzlaştırmacı ve bilirkişilerin UYAP üzerinden elektronik ortamda yaptığı işleri telefon ve tablete taşıdı. Kullanıcılar yeni mobil uygulamalar ile kendilerine atanan dosyaları, dosya kapak bilgilerini ve tarafları görebilecek. Uygulama ile dosya kabul veya ret edilebilecek.

Adalet Bakanlığı, mobil ortamda verdiği hizmetlere yenilerini daha ekledi. Bakanlık mühendislerince tamamen yerli imkanlarla yeni mobil uygulamalar hayata geçirildi. Bakanlık arabulucu, uzlaştırmacı ve bilirkişilerin UYAP üzerinden elektronik ortamda yaptığı işleri daha rahat takip etmeleri için Arabulucu Portal, Bilirkişi Portal ve Uzlaştırmacı Portal mobil uygulamalarını başlattı. Arabulucu, uzlaştırmacı ve bilirkişiler, İOS ve Android işletim sistemi bulunan cihazlarına uygulamayı ücretsiz indirip şifreyle giriş yapabilecek.

Arabuluculuk Mobil ve Uzlaştırmacı Mobil uygulamaları sayesinde kullanıcılar kendilerine atanan dosyaları, dosya kapak bilgilerini görebilecek. Uygulama ile dosya kabul veya ret edilebilecek. Ayrıca dosya geldiğinde bildirim alabilecek. Uygulamalar ile taraf bilgileri, dosyaya ait evraklar mobil cihazlara indirilebilecek.

Bilirkişi Mobil uygulaması ile de bilirkişiler dosya geldiğinde bildirim alabilecek, dosya kapak bilgileri, taraf bilgileri ve kabul ettikleri dosyaları görüntüleme işlemi ile birlikte evrakları mobil cihazlarına indirecek. 

 

Bilindiği gibi Adalet Bakanlığı daha önce de yine kendi personeli tarafından geliştirilen Avukat Portal, Celse, Vatandaş Portal, e-Adalet, Kurum Portal, Bilirkişi Portal, Arabulucu Portal, Uzlaştırmacı Portal ve SMS Bilgi Sistemi gibi uygulamaları da hayata geçirmişti. Bu uygulamaların güncellemesi ve güvenliği de tamamen Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü personeli tarafından yapılıyor.

 

E-BİLİRKİŞİ MOBİL BİLGİ SİSTEMİ

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilmiş ve 2020 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

Bilirkişiler için geliştirilmiş olan mobil uygulamanın Bilirkişiler için büyük kolaylıklar sağlayacağı düşünülmektedir.

Bilirkişi Mobil uygulaması kullanımı;

  1. Bilirkişi mobil uygulamasını kullanabilmeniz için öncelikle https://bilirkisi.uyap.gov.tr adresinden şifre oluşturmanız gerekmektedir.

2- Kişisel Bilgilerim Menüsü altında yer alan Mobil Kullanıcı İşlemleri menüsünü seçiniz.

3- Size özel ve sadece Bilirkişi Mobil uygulamasında kullanacağınız şifreyi oluşturunuz.

4- Bilirkişi Mobil sözleşmesini okuyunuz ve onaylayınız. Onay kutucuğunu işaretleyiniz ve kaydet butonuna basınız.

5- Bilirkişi Mobil uygulamasını açınız ve T.C. Kimlik numaranız ile oluşturduğunuz şifre ile giriş yapınız.

Bilirkişi Mobil uygulaması ile de bilirkişiler;

1- Görevlendirme geldiğinde bildirim alabilecek,

2- Dosya kapak bilgileri, taraf bilgileri ve kabul ettikleri dosyaları  görüntüleme işlemi ile birlikte evrakları mobil cihazlarına indirebileceklerdir.

3-Mobil uygulamaya giriş şifresi Bilirkişi Portal’a tanımlanan “Mobil Kullanıcı İşlemleri” isimli menüden tanımlanarak mobil uygulamaya giriş yapılabilecektir.

4-Kişisel bilgilerin güncellenmesi, ek süre ve görevden çekilme talebi ile hazırlanan bilirkişi raporunun mobil üzerinden gönderilmesi de yakın zamanda uygulama üzerinden yapılabilecektir.

 

Bu ders notları ve tüm içeriği ile ilgili Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleriyle  korunan mali (İşleme, yayma, çoğaltma, temsil,  İşaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı) ve manevi fikri hakların tümü Avukat Öğretim Görevlisi Özge EVCİ ERALP’e aittir. Bu ders notları izinsiz çoğaltılamaz, yayımlanamaz ve izin alınmadan kullanılamaz, internet sitelerinde yayınlanamaz.

 Av.-Öğretim Görevlisi Özge Evci Eralp 2023-2024