Yeni Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında, işyerlerinde kısa çalışma uygulaması devreye girdi. Bu süreçte alınan önemli iki Cumhurbaşkanlığı Kararı, iş hukuku ve çalışanların durumuyla ilgili önemli değişiklikleri içermektedir.
Kısa çalışma ödeneğini kimler alabilir?
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/06/20200630-4.pdf
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/04/20200417-2.htm
İşte detaylar:
- Kısa Çalışma Ödeneğinin Süresinin Uzatılması (2706 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı):30.06.2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 2706 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Covid-19 salgını nedeniyle kısa çalışma uygulanan işyerlerinde, kısa çalışma ödeneğinin süresi ile ilgili önemli düzenlemeler yapılmıştır. Karar kapsamında öne çıkan noktalar şunlardır:
- 30.06.2020’ye kadar kısa çalışma ödeneğine başvuran işyerleri için, kısa çalışma uygulaması bitmişse ödeme süresi 1 ay daha uzatılmıştır.
- 30.06.2020 itibariyle kısa çalışma uygulaması devam eden işyerleri için, kısa çalışma bitiş tarihinden itibaren 1 ay ek süre verilmiştir.
- Bu süre uzatımı için ayrı bir uygunluk tespiti ve başvuru gerekmemektedir.
- Daha önce kısa çalışma ödeneği için belirlenen şartlar aynen geçerlidir.
- Kısa çalışma ödeneği kapsamında yapılan ödemeler, işsizlik ödeneği süresinden düşülmeyecektir.
- İş Kanunu Geçici 10. Maddesi Sürelerinin Uzatılması (2707 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı):İş Kanunu’nun Geçici 10. Maddesi, işverenin belirli durumlarda iş sözleşmesini feshetmesini sınırlamakta ve işçiyi ücretsiz izne ayırma imkanı tanımaktadır. 2707 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile bu madde kapsamında önemli değişiklikler şu şekilde özetlenebilir:
- İşveren, 25. maddenin belirli fıkralarına dayanarak işçinin sözleşmesini 3 ay boyunca feshedemez.
- İşveren, bu kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç aylık süre içinde işçiyi ücretsiz izne ayırabilir. Bu durumda işçi, haklı nedenle sözleşmeyi feshetme hakkına sahip değildir.
- Geçici 10. maddenin hükümlerine aykırı şekilde iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, her bir işçi için aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası verilecektir.
Bu yeni düzenlemelerle birlikte iş hukuku alanında önemli değişikliklere gidilmiş, işçi ve işverenlerin durumu belirli kriterlere bağlanmıştır. Detaylı bilgi ve güncellemeler için ilgili kaynaklara başvurabilirsiniz.
Soru 1: Covid-19 salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında, işyerlerinde kısa çalışma uygulamasıyla ilgili hangi Cumhurbaşkanlığı Kararı önemli değişikliklere neden olmuştur?
Cevap: 2706 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı, işyerlerinde Covid-19 salgını sebebiyle uygulanan kısa çalışma önlemleriyle ilgili önemli değişikliklere neden olmuştur.
Soru 2: Kısa çalışma ödeneğini kimler alabilir ve bu ödenekle ilgili hangi belgelere başvurulmalıdır?
Cevap: Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak isteyen işyerleri için belirlenen şartlar geçerli olup, detaylı bilgiler 2706 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’nda yer almaktadır. Başvuru için gerekli belgeler ve şartlar ilgili kaynakta bulunabilir: 2706 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı
Soru 3: 2706 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre, kısa çalışma ödeneğinin süresi ile ilgili hangi düzenlemeler yapılmıştır?
Cevap: 2706 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre, 30.06.2020 tarihine kadar kısa çalışma ödeneğine başvuran işyerleri için, kısa çalışma uygulaması bitmişse ödeme süresi 1 ay daha uzatılmıştır. Ayrıca, 30.06.2020 itibariyle kısa çalışma uygulaması devam eden işyerleri için, kısa çalışma bitiş tarihinden itibaren 1 ay ek süre verilmiştir. Bu süre uzatımı için ayrı bir uygunluk tespiti ve başvuru gerekmemektedir.
Soru 4: İş Kanunu’nun Geçici 10. Maddesi neyi düzenlemektedir ve hangi Cumhurbaşkanlığı Kararı bu maddeyi değiştirmiştir?
Cevap: İş Kanunu’nun Geçici 10. Maddesi, işverenin belirli durumlarda iş sözleşmesini feshetmesini sınırlamakta ve işçiyi ücretsiz izne ayırma imkanı tanımaktadır. Bu maddeye yapılan değişiklikler 2707 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile gerçekleştirilmiştir.
Soru 5: 2707 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre, işverenin iş sözleşmesini hangi durumlarda ve ne kadar süreyle feshetmesi sınırlanmıştır?
Cevap: 2707 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre, işveren, 25. maddenin belirli fıkralarına dayanarak işçinin sözleşmesini 3 ay boyunca feshedemez. Ayrıca, işveren bu kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç aylık süre içinde işçiyi ücretsiz izne ayırabilir, ancak bu durumda işçi, haklı nedenle sözleşmeyi feshetme hakkına sahip değildir.